JCI Achieve & Impact - Liviu Vasilescu

Sâmbătă, 14 februarie 2015, a venit in Ploiești Liviu Vasilescu, director de resurse umane JCI România, să ne "livreze" trainingurile "JCI Achieve" și "JCI Impact". Pe lângă faptul că mi s-a părut o experiență unică, a fost de asemenea motivantă și șocantă.

Componenta motivațională a fost "condimentată" de filmulețul "Lead India- The tree". Acest filmuleț m-a impresionat prin nenumăratele analogii cu viata reală, unele chiar nesesizabile la prima vizionare. Pe lângă cele evidente: de fiecare dată când există o problemă, lumea se aprinde la discuții despre acest subiect în loc să acționeze, autoritățile dorm prin mașini, trebuie să inceapă cineva să actioneze și altii vor urma și il vor ajuta, eu am observat și altele, din care vreau să mentionez două pe care le consider importante.

În momentul in care băiețelul a început să împingă copacul, prima dată au sărit să-l ajute alți copii cei de aceeași vârstă, deci cei cu aceleasi valori si idealuri cu el. Deci ca si concluzii ar putea fi "Daca ai aceleasi valori si vrei să faci o schimbare pozitivă în comunitatea in care trăiești, caută-ne si te vom ajuta" și "Haideti să căutam copii singuri în ploaie care vor să facă o schimbare pozitivă și haideți să-i ajutăm".

De asemenea, după ce au intervenit și adulții (partenerii), un adult l-a ajutat pe băiețel să-și pună în spate ghiozdanul, semn că dacă un adult (a se citi partener) vede că ajutându-ne, împreună am reușit să facem o schimbare pozitivă, atunci va continua să ne ajute.

Partea șocanta din training a apărut când 3 echipe au făcut planul de schimbare a 3 efecte negative din comunitate care ar trebui schimbate. Plecând de la efect și căutând cauza și problema în sine, concluzia a fost că plecând de la 3 efecte complet diferite s-a ajuns la aproximativ aceeași cauză, și anume ignoranța si incompetența cauzată de lipsa educației (personal mă așteptam la 2 din 3, nu la 3 din 3).

PS. Liviu "Diacritics Nazzi" Vasilescu, am încercat să scriu corect, cu diacritice, sper că mi-a ieșit !

 

Postat de Ştefan Tudor Nedelcu in categoria Traininguri
la data de 16 februarie 2015 ora 09:55