Ce au în comun primăvara stilată şi vorbitul în public

 

La sfârşitul lunii Martie a venit primăvara în Clubul nostru de Public Speaking. O primăvară stilată, cu afiş bleu, mauve şi vişiniu, o primăvară inteligentă, plină de emoţii conştientizate, înţelese bine şi bine gestionate. Warming-ul acestora a fost asigurat de intrinsecul sfatului de a vorbi în public pentru public şi nu pentru tine-speaker-ul, şi de sfaturi standard dar savvy referitoare la, iată, gestionarea emoţiilor în public speaking.  

Faţă de lunile de iarnă, programul a început, de data asta, pe lumină. Oamenii erau cu toţii relaxaţi. Prostii, emoţiile pluteau în aer alături de aburii cafelei de la Coffeol, dansau împreună. „Oare cum va fi această seară?”, „Ce anume voi afla?”, acestea au fost gândurile de la început, le-am auzit cu toate că n-au fost spuse.

Stă să înceapă. Ah, cât urâm să spunem defecte despre noi, că la calităţi suntem aşi, dar acest lucru este bun, şi se întâmplă în jocul de la început de inducţie în atmosfera unică şi irepetabilă a Clubului de Public Speaking marca JCI Prahova, susţinut de gazda evenimentului, Radu Alin.

Urmează cu speech Silvian Apollo, membrul JCI Prahova cu speech-uri surprinzătoare care ne cere, brusc, să schimbăm perspectiva, să ridicăm mâini, să renunţăm la ele rând pe rând, să scriem cuvinte, să vorbim despre mâini stângi în timp ce el ajunge, printr-un drum sinuos dar interesant, la o concluzie: pe scenă te urci doar dacă publicul tău e, pentru tine, mai important decât tine, altfel îl vei vedea afundându-se în telefoanele mobile.

În continuare, unul dintre cei mai activi participanţi, speaker constant la Clubul nostru, Oleg Muntean, ne-a vorbit despre cum să ne controlăm emoţiile atunci când vorbim în public: prin respiraţie diafragmatică, prin... dar să nu dezvăluim acum secretele lui, avem încredere că vi le va dezvălui el însuşi la următoarea ediţie, ori în conţinutul unui speech, ori prin propriul exemplu, prin modul cum susţine un alt speech la fel de electrizant.

Momentul culminant, mult aşteptat – Laura Popeea şi inteligenţa emoţională. Cu zâmbetul pe buze, aşa cum îi e firea, a reuşit un lucru extrem de dificil, ce pentru mulţi alţii înseamnă efort, concentrare şi încruntare: a reuşit să ne convingă că putem dobândi inteligenţa emoţională, că putem să ne îmbrăcăm acest atribut şi că îl putem folosi pentru a face lucruri uimitoare cu noi şi cu cei din jur. Un stenodactilograf se impunea, dar doar ca o dorinţă de a capta tot ceea ce Laura a spus. Participanţii şi-au notat aspectele interesante, şi ştiu că n-au fost puţini aceia şi n-au fost puţine acelea.

Deznodământul: un public cu un grad mai dezvoltat personal şi mai inteligent din punct de vedere emoţional, dar un public călduros care ne-a felicitat, dar  şi de la care am avut ce învăţa, dându-ne seama că „avem talent dar nu suntem perfecţi” - citat dintr-un formular de feedback. Mulţumim şi pentru felicitări şi pentru sfaturi, ambele ne sunt utile pentru ceva: pentru a face, eveniment de eveniment, un club pentru voi.

Poza de grup, tradiţie veche pe la noi, s-a înfăptuit ca primăvara: pură şi luminoasă. O idee ar fi să o redenumim Poza de Club...

 

Silvian Apollo

 

Postat de Silvian David in categoria Public Speaking
la data de 17 aprilie 2015 ora 23:07